Po Pakčevi poti

Tretješolci so imeli prejšnji teden prav posebnega gosta. Obiskal jih je škratek Pakec in jih popeljal po bližnji okolici našega lepega Šmartnega. Pokazal jim je zanimive primere kulturne in naravne dediščine, ki so jih že večkrat videli, pa niso vedeli kaj dosti o njih.

Tako so izvedeli, da je Pakec star več kot 800 let, da je bil gospod Bayer zelo bogat in si je zgradil prelepo vilo, da se je Šmartno ob Paki včasih imenovalo Sveti Martin na Paki, da so z gradu odstranili streho samo zato, da jim ni bilo treba plačevati davkov, in da so imeli tam ječo ter podzemni rov do Baronije. Tudi nad šmarško cerkvijo so bili navdušeni, saj je notri zelo lepa.

Ali veste, da so imeli v Šmartnem elektrarno prej kot v Velenju in Šoštanju, da je bilo tu veliko hmeljišč in sušilnic za hmelj, da so bili učenci v šoli večkrat kaznovani, da so v Rečici ob Paki na perišču žene prale perilo, moški pa so se »prali« malo drugače, s pestmi? Vse to in še več sta jim razložila Pakec in učiteljica Marija Vodovnik.

Tretješolci se jima zahvaljujejo za dva čudovita dopoldneva. Foto 

Tanja Kolšek

(Visited 79 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost