Pred novim začetkom…

Čutim, da čutiš, kar čutim.

Šele tako se lahko v polnosti uresničujeva.

Mnogi so prepričani, da je  sočutje vrlina vseh vrlin, ki je kot mešanica poštenja, prijaznosti, iskrenosti, spoštovanja, poguma in ljubezni. Vsekakor pa plemeniti in bogati nas same, saj je resnično videti življenje skozi oči nekoga drugega dragocena izkušnja in pomeni polnejše in vrednejše življenje.

Še dobro se ni osušila zemlja in niti še ni zavel vetrc, ki pobarva dneve v jesenske barve, ko nas je zopet  prehitel 1. september in se po šolskem koledarju tudi za naše šolarje pričenja novo šolsko leto.  Kljub blagodejnemu pričetku počitniškega oddiha, avgustovska naravna katastrofa ni prizanesla našemu šolskemu okolišu in številne družine naših učencev so utrpele veliko materialno škodo, nekateri pa so celo izgubili svoj dom.  Tudi šolska in vrtčevska stavba sta v neurjih utrpeli škodo, naša šolska zbornica je bila poplavljena in njena sanacija zaradi razumljivih zavarovalniških zamud še ni stekla.

Naše načrtovano investicijsko posodabljanje se je tako med poletjem prilagodilo odpravljanju škode, začasnemu popravilu strehe nad osrednjim delom šolske stavbe, ki je bilo poškodovano. Med počitnicami smo urejali šolsko okolico in opravili vsa nujna vzdrževalna dela. Pred pričetkom pouka smo uspeli zamenjati parket v dveh učilnicah najstarejšega dela šolske stavbe in v kabinetu za šport. Na zamenjavo tal in uničene opreme zaradi poplave v šolski zbornici bomo morali na žalost še počakati in potrpeti.

Na šoli se zavedamo neprecenljivosti vzgojne dimenzije osnovnošolskega izobraževanja, še posebej v tem šolskem letu načrtujemo s celoletnim projektom Lepši vsakdan poudarek na vzgoji za sočutje in medsebojno solidarnost. Temu smo v celoti namenili tudi dejavnosti prvega šolskega dne, ko se bodo naši učenci po svojih zmožnostih in prilagojeno svoji starosti odločili za osebne projekte, s katerimi bodo skozi vse šolsko leto  širili občutek za druge okrog sebe in tako rastli v vzgoji za sočutje in solidarnost.

Tudi v učiteljskem zboru se bomo  s sodelavci aktivno udejstvovali v teh projektih, saj je ravno sočutnost tisto, kar nas narediti bogatejše, če ugledamo resnično življenje skozi oči drugega. Tako bomo letošnje šolsko leto oplemenitili s kar tremi dobrodelnimi prireditvami, že konec septembra, tj. 23., bomo z roko v roki tekli na tradicionalnem Sončkovem teku, ko bo ves izkupiček od prispevkov za štartnino tekaških parov v celoti namenjen šolskemu skladu. Na začetku prazničnega decembra, tj. 1. 12., bomo v soju adventnih luči pri šoli organizirali še drugo našo prepoznavno dobrodelno prireditev Miklavžev sejem. Spomladi pa se bodo v mesecu marcu na odru kulturnega doma predstavili naši šolski pevski zbori, plesalci uspešne šolske folklorne skupine in mladi recitatorji na tretji dobrodelni prireditvi Z roko v roki v pomlad.

Polege vseh utečenih projektov tudi v tem šolskem letu načrtujemo izvedbo našega inovativnega domovinskega dneva, ki bo izveden v mesecu novembra in s katerim se bomo tokrat poklonili velikemu pesniku in Slovencu Karlu Destovniku Kajuhu, saj smo še vedno v  Kajuhovem letu 2023, kot ga je razglasila vlada RS in kot se spodobi, saj je tudi naša šola povezana z njegovim življenjem.

V novem šolskem letu se veselimo tudi sodelovanja z razvojno agencijo Šaleške doline in Šolskim centrom Velenje v projektu Digitrajni učitelj ter nadaljevanja mednarodnega sodelovanja s šolo in skupnostjo v Novem selu v Srbiji.

Želim si, da ne bi zgolj  govorili o pozitivni psihologiji, o vlogi čustvene inteligence, sočutja in solidarnosti v vsakdanjem življenju, temveč, da bi od ozaveščanja prešli tudi na dejanja sama.  Zadnji dogodki ob avgustovski naravni nesreči, ki nas je prizadela in hkrati povezala, dokazujejo, da sta sočutje in solidarnost bistveni in nujno potrebni za sobivanje. A ne le v izrednih razmerah, sočutni in solidarni bi morali biti vsak dan. V vsakdanjem življenju. Vsi zaposleni na naši sončni šoli se bomo vsakodnevno prizadevali, da bo prijetnejše in lepše vse naše življenje in delo pod našim smejočim se sončkom.

Vsem – našim 339 učenkam in učencem in še posebej 41 prvošolčkom, spoštovanim staršem in cenjenim sodelavkam in sodelavcem –  želim prijetne, zdrave, varne,  sočutne in solidarne šolske dni.

                                                                                                          Bojan Juras, ravnatelj

(Visited 5.106 times, 1 visits today)
Dostopnost