Kulturna dediščina Gorenjske

V petek, 25. oktobra 2024, so se devetošolci OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki odpravili na strokovno ekskurzijo, ki jih je popeljala po pomembnih kulturnih in zgodovinskih točkah Gorenjske. Ekskurzija je bila zasnovana z namenom, da poglobijo svoje geografsko, kulturno, zgodovinsko, etnološko in narodno znanje ter se seznanijo z življenjem in delom največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna.

Njihova prva postaja je bil Prešernov muzej v Kranju, kjer so si ogledali stalno razstavo, ki prikazuje življenje in delo Franceta Prešerna. Z zanimanjem so prisluhnili vodičkam, ki so jim predstavile pesnikovo otroštvo, šolanje, ljubezenska razmerja in literarno ustvarjanje. Posebej jih je navdušila zbirka rokopisov in osebnih predmetov, ki so jim približali Prešernovo osebnost in njegov ustvarjalni proces.

Po ogledu muzeja so se sprehodili do Prešernovega gaja, kjer so si ogledali Prešernov grob in spomenik. V mirnem in zelenem okolju so se zamislili nad pesnikovim življenjem in njegovim prispevkom k slovenski kulturi. Vodičke so jim predstavile tudi zgodovino gaja in pomen posameznih spomenikov, ki se nahajajo v njem.

Naslednja postaja je bil Loški grad v Škofji Loki. Grad, ki se dviga nad mestom, je eden najbolje ohranjenih srednjeveških gradov v Sloveniji. V muzeju, ki se nahaja v gradu, so si ogledali bogato zbirko predmetov, ki pričajo o zgodovini mesta in širše okolice. Posebej zanimiva je bila razstava o življenju v srednjem veku, kjer so lahko videli, kako so živeli in delali naši predniki.

V Škofji Loki so imeli tudi posebno srečo, saj so srečali znanega slovenskega skakalca Ceneta Prevca. Gospod Prevc je bil zelo prijazen in se je z veseljem fotografiral z njimi. To je bil zagotovo eden izmed vrhuncev našega dneva, saj so imeli priložnost spoznati osebo, ki jo občudujemo na televizijskih zaslonih.

Njihova zadnja postaja je bil Muzej Železniki, v katerem so si ogledali razstavo o železarstvu in kovaštvu, ki sta imela pomembno vlogo v razvoju tega območja. Vodičke so jim predstavile zgodovino železarstva, od prvih začetkov do sodobnih časov, ter jim pokazale različna orodja in naprave, ki so jih uporabljali kovači in železarji. Posebej zanimiva je bila predstavitev delovanja stare kovačnice, kjer so lahko videli, kako so nekoč izdelovali različne kovinske predmete.

Ekskurzija je bila zelo poučna in zanimiva. Spoznali so veliko novega o slovenski kulturni dediščini in se ob tem tudi zabavali. (FOTO UTRINKI)


Zoran Habot

(Visited 16 times, 2 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost