Draga šmarška mularija

Draga šmarška mularija,

tako kot vsak mesec junij, na pragu velikih obetov dolgega, vročega poletja, se tudi tokrat počasi izteka letošnje šolsko leto. A tokrat povsem drugače! Ni se spremenil le svet okoli nas, spremenili smo se tudi in predvsem mi sami. Kako drugačni smo in kako drugačen je svet kot na brezskrbnem septembrskem začetku, vidim in občutim, ko vas opazujem, se pogovarjam z vami in delim te zadnje letošnje skupne trenutke pod našim smejočim se sončkom. Hvaležen sem zanje in tako kot jaz in vaši učitelji ste si jih želeli in jih komaj dočakali tudi vi. In tega niste skrivali. Niste skrivali veselja in ni bilo moč spregledati iskric v vaših sijočih očeh, ko ste se počasi, razred za razredom vrnili v šolo. Zame ni lepšega zvoka, kot je vaš smeh, ki je napolnil učilnice in šolske hodnike. Hvaležen sem, da bomo šolsko leto zaključili skupaj, čeprav drugače in drugačni.

Dragi naši šolarji, v času od petka, 13. marca, ko so se za 9 tednov tako kot vsa zaprla tudi vrata naše šmarške šole, ste tudi in predvsem vi občutili in doživeli spreminjanje sveta, tudi vas so se dotaknili in vas spremenili strah, nemoč, stiske osamljenosti, odrezanosti od prijateljev, sošolcev, sorodnikov. Pogumno ste se s pomočjo svojih ljubečih staršev spopadli z nepoznanimi razmerami in se prilagodili hitreje in bolje, kot smo si odrasli sploh lahko predstavljali. Čestitam vam za vaš pogum, vašo energijo, odgovornost, zrelost in veselje do šolskega dela, ki je kar naenkrat zahtevalo od vas veliko več samostojnosti in discipline. Ponosen sem na vas, kako pridno, sproti in odgovorno ste se v veliki  večini lotili učenja na daljavo. Še posebej pa sem ponosen na to, kako veliko energije, mladostniške domišljije in ustvarjalnosti ste vložili v vaše prispevke, ki ste jih pošiljali, da bi vzpodbudili, razveselili in opogumili nas, odrasle. Zares sem vam hvaležen za vse to. In zame je to še vidik več, s katerim me je obogatil ta nenavaden čas, saj sem se zavedel, koliko spečih in skritih talentov, domišljije, ustvarjenosti, tudi odgovornosti in samoiniciativnosti tiči v vas, draga mularija, in kako odrasli pozabljamo na vse to, ker vam ne zaupamo, se bojimo in si preprosto ne vzamemo časa. Svet, ki se je to pomlad ustavil, se je ustavil za nas in tudi za to, da najdemo ta čas.

Tako vam, draga šmarška mularija, čestitam, da ste uspešno zaključili to nenavadno in posebno šolsko leto in predvsem, da ste zrasli ne le navzven, temveč predvsem navznoter. Ponosen sem, ker ste pokazali toliko potrpežljivosti in razumevanja ob vsem, za kar so vas prikrajšali predpisani ukrepi, saj ste poleg vsega ostali še brez ekskurzij, tečajev, šole v naravi, zaključnih srečanj in druženja. Še posebej čestitam vsem vam, dragi devetošolci, ki ste tako odgovorno in zrelo zaključili svojo pot na šmarški šoli in nam podarili neprecenljivi dar spominov na skupna doživetja, izkušnje in spoznanja skupnih devetih let. Želim vam, da vas na vseh vaših poteh vedno ujamejo tisti in tisto, kdor in kar lahko obogati vaše življenje, naj pa vam čim večkrat uspe uiti vsemu slabemu in neprijetnemu, s čimer vas bo življenje preizkušalo. Včasih pa se preprosto pustite ujeti, naj vas življenje preseneti.

Tako kot nas je vse življenje presenetilo in zaznamovalo v tem šolskem letu. A pomembno je, da poskusimo obdržati le tisto, kar nas je naredilo boljše, močnejše in večje. In tega je veliko. Dragi šolarji, želim, da bi vse to dobro odnesli s seboj naprej v svet in da bi ga skupaj lahko zavrteli na bolje.

Moja velika in iskrena zahvala pa ob iztekajočem se letošnjem nenavadnem šolskem letu velja vam, spoštovani starši, saj ste zavzeto, z dobro voljo učinkovito, požrtvovalno in vztrajno sodelovali pri učenju vaših otrok na daljavo. Hvala za vašo podporo, redno komunikacijo, konstruktivne predloge, potrpežljivost in odzivnost. Hvala, ker ste omogočili, da se vaš otrok izkaže, krepi in raste v samostojnosti in odgovornosti.

Neizmerno pa sem hvaležen za ves trud, ki ste ga v nove oblike dela vložili vsi, moji cenjeni sodelavke in sodelavci. Čez noč smo bili postavljeni pred nove izzive v nam vsem nepoznanih razmerah. Požrtvovalno ste se lotili učenja dela z novimi orodji, od doma ste delali praktično vse dneve in nemalokrat noči,  vzpostavili ste vsakodnevno komunikacijo z učenci, starši, na videokonferencah ste delili svoje izkušnje, nove predloge, ideje, izboljšave. Iskreno se vam zahvaljujem za vse vaše požrtvovalno delo, vzpodbude in pomoč, ki ste jo delili,   hvala vam za vašo potrpežljivost, vztrajnost, zagnanost, optimizem, dobro voljo in ljubezen, ki jo premore le predanost do učiteljskega poklica, ki prerašča v  življenjsko poslanstvo.

Vsem vam, draga šmarška mularija, spoštovani starši, cenjeni sodelavke in sodelavci, želim, da se prepustite, da vas prihajajoče poletne počitnice presenetijo s čim lepšimi dogodivščinami, drobnimi skrivnostmi in nepozabnimi doživetji. Obogateni z vsem, kar smo doživeli in se naučili v preteklih posebnih okoliščinah, pa bomo lahko jeseni skupaj zavrteli svet na naši šoli še na bolje.

Vse dobro vam želim,

                                                                    ravnatelj Bojan Juras

(Visited 105 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost