Obisk Spominskega centra 1991 v Velenju

Devetošolci in izbrani osmošolci so na povabilo OZVVS Velenje obiskali Spominski center 1991 v Velenju. Učenci so spoznali potek Vojne za Slovenijo, skozi podrobno in zanimivo predstavitev ter pomembne dogodke in datume osamosvajanja Republike Slovenije. Na vprašanja učencev so odgovarjali kustos Muzeja Velenje, vojni veterani vojne za Slovenijo: g. F. Kačičnik, g. M. Ahtik in g. A. Cvar.
G. Ahtik je opisal pot Slovencev do dokončnega boja za osamosvojitev. Kot je povedal, je šlo za narodno odločitev in sodelovanje različnih skupin. Če Slovenci ne bi sodelovali, bi težje dosegli samostojnost našega naroda. Dodal je še, da je vojna bila prava, res pa na srečo ni bila tako krvava. Povoji obrambe ter osamosvojitve Slovenije segajo v leto 1968, a je bil potreben čas, da je ideja dozorela v dejansko vojskovanje. Politika, Teritorialna obramba, Ljudska milica, Narodna zaščita, Civilna zaščita ter vsi prebivalci Slovenije smo bili krivi za ta popolni uspeh.
G. Cvar je kot veteran Milice opozoril na vsebino predstavitvenega filma in stavek, ki ga je izrekla takrat 15-letnica: “Vojna bo. Srbi nas bodo napadli.” Vojna je res trajala 10 dni, a to je bil le vrh in zaključek našega boja. Dodal je še, da so bili odgovorni za čisto navadne naloge današnje Policije, Narodno zaščito, usposabljanje TO, predvsem pa so imeli veliko zaupanje prebivalstva Slovenije. 
G. Kačičnik je nazorno in podrobno predstavil prebeg in zaplembo vojaškega helikopterja na Golteh. Helikopter je bil moralni in fizični poraz JLA. Helikopter so po zaplembi preimenovali v  TO 001 Velenje in je predstavljal prvo zračno plovilo.
Drobna in pomembna dejanja posameznikov in skupin v Šaleški dolini so odločilno pripomogli k samostojnosti naše domovine Republike Slovenije.

Zoran Habot

(Visited 87 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost