Prešeren dan

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je v kulturnem domu potekala osrednja občinska prireditev v počastitev dneva kulture, ki so jo pripravili učenci naše šole pod mentorstvom učiteljic Katarine Čokl, Blanke Rotovnik in Urške Zacirkovnik. Z njo smo želeli pokazati, da kultura ni samo praznik, gledališka predstava ali koncert, ampak je tudi vse tisto, kar živimo vsak dan. Naši odnosi, prijateljstva, kritike, veselje, delo, spoštovanje do drugih, strpnost, zadovoljstvo. Je trden most do marsičesa in kot je zapisal pesnik Karel Destovnik – Kajuh: “Iz src rasto v srca mostovi, /mostovi rasto, /železobetonski mostovi, /mostovi, /grajeni s strastjo, /grajeni trdno.

Kdor je bil pozoren, je uvidel, da prireditve nismo posvetili le velikemu med velikimi – pesniku Francetu Prešernu, ampak smo se poklonili tudi drugim štirim velikim možem, in sicer pesniku Karlu Destovniku – Kajuhu, ki bi v lanskem decembru dopolnil 100 let, arhitektu in Plečnikovemu učencu Edvardu Ravnikarju v spomin na 30-letnico njegove smrti, pisatelju Ivanu Tavčarju, ki je umrl pred 100 leti, in velikemu arhitektu Jožetu Plečniku, čigar leto je bilo leto 2022, ko je bila 150-letnica njegovega rojstva.

Slavnostni govornik je bil predsednik Kulturnega društva Tomaž Potočnik, kot gost pa je nastopil študent prava Rok Hrustel z avtorsko pesmijo v rap izvedbi.

Sicer pa je vsak dan, ne samo današnji, potrebno preživeti z zavedanjem pomena kulture in umetnosti, ki sta nam, Slovencem, skozi zgodovino pomagali ohraniti jezik in identiteto.

Foto galerija

(Visited 122 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost