Varujmo in ohranimo Šaleško dolino

V torek, 9. 4. 2024, so imeli učenci osmih razredov naravoslovni dan. Ta je bil izveden  v okviru projekta Varujmo in ohranimo Šaleško dolino, ki poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Velenje.

Učenci so se pod strokovnim vodstvom raziskovalcev podjetja Eurofins raziskave okolja Slovenija d.o.o.,  Komunalnega podjetja Velenje in Termoelektrarne Šoštanj seznanili s vsebinami, povezanimi s kakovostjo in varovanjem okolja v Šaleški dolini.

Najprej so si v Šoštanju ogledali Termoelektrarno Šoštanj in se seznanili z njenim obsegom in delovanjem. V prostorih Muzeja premogovništva v Velenju so prisluhnili zanimivemu predavanju o onesnaževanju, varovanju in izboljšavi okolja v Šaleški dolini. Seznanili so se tudi s sistemom in pomenom daljinskega ogrevanjater o prestrukturiranju gospodarstva zaradi opuščanja rabe premoga.

Ogledali so si centralno energetsko postajo Komunalnega podjetja Velenje ter pridobili nekaj informacij o sistemu in pomenu daljinskega ogrevanja. Prijeten je bil tudi sprehod ob Velenjskem jezeru in ogled področja ugreznine.

Osmošolce čaka še izdelava naloge, v kateri bodo predstavili ideje, kako bi lahko na enostaven način prispevali k zmanjšanju porabe toplotne energije.

Darja Kugonič

(Visited 82 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost