Učenci IP Gledališki klub obiskali celjsko gledališče

V sredo, 5. 6. 2024, je osem osmošolcev, ki obiskujejo izbirni predmet Gledališki klub, z učiteljico Katarino Čokl z vlakom odpotovalo v Celje, kjer so obiskali Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje. Namen obiska je bil spoznati delovanje gledališča in različne poklice v njem.

Vodnica ga. Urška Vouk jih je popeljala v čarobni svet gledališkega odra in zaodrja. Tako so stali na največjem gledališkem odru v Sloveniji, pokukali v pisarno inspicienta, ki je bil trd oreh za zapomniti si njegovo poimenovanje, posedeli v t. i. obrekovalnici, se pogovarjali s frizerko in maskerko ter se po stopnicah v nekdanjem Sodnem oz. Mučilnem stolpu, preimenovanim danes v Gledališkega, povzpeli na sam vrh, kjer jih je v fundusu pričakalo ogromno kostumov. Učenci so se medtem seznanili z vsemi koraki, ki so potrebni za premierno uprizoritev predstave: izborom teksta in režiserja, bralnimi vajami, aranžirnimi vajami ter procesom nastajanja scenografije, kostumov, glasbe in postavitve luči. Poleg tega so podrobno spoznali zadolžitve in naloge vseh, ki sodelujejo pri nastajanju predstave in med njo delujejo v zaodrju. Čeprav jih občinstvo nikoli ne vidi, so ti ljudje v gledališču nepogrešljivi.

Osmošolci so bili navdušeni nad priložnostjo, da so lahko od blizu spoznali gledališko delo in ljudi, ki prispevajo k čarobnosti vsake predstave. Izkušnja jim bo zagotovo ostala v lepem spominu in jih morda celo navdihnila za nadaljnje raziskovanje sveta gledališča. Foto

(Visited 48 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost