Mikrobiologija Avberšek na naravoslovnem dnevu 8. in 9. razredov

V sredo, 2. 10. 2024, so naši devetošolci imeli zanimiv naravoslovni dan z naslovom Mikrobiologija z biotehnologijo. Izvajalec delavnic in predavanj je bilo podjetje Mikrobiologija Avberšek iz Velenja. Dan kasneje, 3. 10. 2024, pa je isto podjetje pripravilo še naravoslovni dan za osmošolce z naslovom Hrana, vonji in okusi.

Oba naravoslovna dneva sta bila vsebinsko usklajena z učnim načrtom biologije. Poleg teoretičnih vsebin je bilo veliko praktičnega dela, od interaktivnih vaj, mikroskopiranja, eksperimentiranja do praktičnih izkušenj.

Devetošolci so izdelali »kvasne bombice«, mikroskopirali vzorce plesni, bakterij in kvasovk. Z interaktivnimi vajami so spoznali pojem rezistence na antibiotike ter prevod zapisa DNA v protein na ribosomih. Foto

Osmošolci pa so spoznali, da je zaznavanje okusov in vonjev ključnega pomena za naše življenje. Foto

Poleg praktičnega dela zaznave vonjev in okusov so prisluhnili dvema predavanjema Aditivi v prehrani ter Eksotična živila po svetu. Pri prvem predavanju so spoznali osnovne skupine aditivov, za kaj so pomembni, kako jih prepoznamo. V drugem predavanju pa so bila predstavljena zanimiva živila iz vsega sveta.

Damjana Modrijan

(Visited 50 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost