Vonji in okusi
Osmošolci so imeli 13. 10. naravoslovni dan z naslovom Vonji in okusi. Izveden je bil s strani Mikrobiologije Avberšek iz Velenja.
Prvi del naravoslovnega dne je bil namenjen teoretičnim osnovam, kjer so spoznali sestavo naše hrane, s poudarkom na aditivih. Gre za snovi, ki jih sicer ne uživamo kot samostojna živila, jih pa dodajajo hrani z namenom podaljšati rok uporabe, okus, izgled, teksturo in vonj. Predstavljene so bile različne skupine aditivov (barvila, konzervansi, emulgatorji, stabilizatorji, antioksidanti …).
Spoznali so živila, ki vsebujejo veliko aditivov, in vpliv le-teh na naš organizem.
Sledilo je praktično delo, ob katerem so preizkušali svoje vohalne in okušalne čutnice. Praktično so spoznali, da sta čutila za okus in vonj medsebojno povezana.
Zelo zanimivo pa so bila predstavljena tudi različna eksotična živila, ki se v zadnjem času pogosto znajdejo tudi na naših jedilnikih.
Naravoslovni dan je bil koristno dopolnilo učni snovi pri biologiji.
Damjana Modrijan