Šestošolci v Prekmurju

V četrtek, 20. 6. 2024, so se šestošolci v spremstvu učiteljic Kristine Jazbinšek Vovk, Blanke Slemenšek in Urške Zacirkovnik podali proti Prekmurju.

Pot je minila v prešernem vzdušju, saj se je po avtobusu razlegalo večglasno petje slovenskih domoljubnih in drugih pesmi: čas so jim krajšali slovenska himna, naša šolska himna, Slovenija, od kod lepote tvoje, Kekčeva pesem, Sreča na vrvici, Čebelar in druge.

Najprej so prispeli v Mursko Soboto, kjer so si v Soboškem gradu ogledali zanimivo muzejsko zbirko na temo Prekmurja v različnih zgodovinskih obdobjih. Čas je kar prehitro minil! Svojo spretnost so preizkusili na delavnici z glino, kjer so izdelali vsak svojo oljenko.

Nato jih je pot vodila v Bogojino. Ogledali so si znamenito cerkev Gospodovega vnebohoda, arhitekturno stvaritev Jožeta Plečnika, in izvedeli, zakaj je v notranjosti okrašena z lončenimi krožniki.

Več o lončarstvu so izvedeli v lončarski vasi v Filovcih. Z zanimanjem so poslušali, kako se je uporabljala stara kopasta peč za glino, v kateri so nastajali črni lončarski izdelki, in videli, kako se na lončarskem vretenu ročno izdela glinen potičnik. Gospod Gregor jim je razkazal še staro, s slamo krito cimprano hišo in jih skušal navdušiti za poklic slamokrovca. Ali mu je uspelo? To bomo še videli …

Za konec jih je pot vodila še v Renkovce, kjer zrastejo najbolj znani slovenski paradižniki. Učencem radovednost ni dala miru, da se ne bi podali v rastlinjak, a jih je vročina kaj hitro prignala nazaj ven. Navdušeno so  degustirali in primerjali okuse različnih vrst paradižnika ter se strinjali, da je odličen. Še manjši nakupi in čas je bil za povratek proti domu.

Bilo je poučno, zanimivo, zabavno, okusno in LUŠTno. Foto

Kristina Jazbinšek Vovk

(Visited 66 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost